Lecția 8: Congruență și simetrie

(Durata: 1 oră)

Scop

Elevii înţeleg conceptul de congruență și utilitatea sa (e.g. în domeniul arhitecturii, modelării produselor, etc.).

5.3. Interpretarea prin recunoașterea elementelor, a măsurilor lor și a relațiilor dintre ele, a unei configuraţii geometrice dintr-o problemă dată
6.3. Analizarea unor probleme practice care includ elemente de geometrie studiate, cu referire la unităţi de măsură şi la interpretarea rezultatelor

Competențe specifice

Neînțelegeri / greșeli tipice

Elevii identifică mai ușor figuri geometrice congruente obținute prin translație, decât pe cele obținute prin simetrie sau rotație.

Marea idee

Figurile congruente coincid prin suprapunere.

Note

În această lecție elevii vor identifica figuri congruente sau simetrice prin suprapunere. La figurile simetrice se poate pune în evidență axa de simetrie prin îndoirea foii de hârtie.

Pregătiți cardurile pentru jocul didactic și alte figuri geometrice din hârtie. Arătați elevilor atât figuri care admit o axă de simetrie, cât și figuri care admit mai multe axe de simetrie sau niciuna. Pe fișa de lucru noțiunea de simetrie este extinsă către cea de palindrom.

Pentru partea de evaluare formativă elevii trebuie să aibă acces la tablete sau computere conectate la Internet.

Tema propusă este o temă de portofoliu prin intermediul căreia elevii să exerseze abilitatea de a desena figuri congruente sau simetrice astfel încât desenul obținut să aibă și caracteristici de ordin estetic.

Intro

 

Cuprins

Reamintiți ce înseamnă segmente congruente, respectiv unghiuri congruente. În general, congruența se referă la două figuri care sunt replici exacte una față de cealaltă. Prin suprapunere, figurile congruente coincid.

Joc didactic - Fișa 1: Împărțiți câte un cartonaș elevilor, iar ei trebuie să-și găsească „fratele geamăn” (să identifice figura congruentă, dacă există). Figurile vor fi decupate astfel încât elevii să poată verifica congruența prin suprapunere.

Prezentați și alte exemple de figuri congruente, transformările prin care pot fi obținute (translație, simetrie, rotație). Se observă că figurile congruente au exact aceeași formă și dimensiuni. Pentru a evalua nivelul de înțelegere puteți folosi acest test

Exemplificați și definiți simetria față de o dreaptă. Cereți elevilor să folosească cardurile cu figuri congruente și să le așeze astfel încât să obțină figuri simetrice. Apoi cereți-le să exemplifice care figuri admit axă de simetrie.

Prezentați exemple de simetrii din natură, litere, cifre, utilizând și exercițiile propuse în Fișa 2.

Încheiere

Evaluarea formativă: O puteți face cu ajutorul aplicației Wordwall: test 1, test 2, test 3.

Temă: Mandala este un desen care conține cercuri, pătrate și triunghiuri combinate în diferite feluri, plecând de la un element central și folosind congruența și simetria figurilor. Realizați propria voastră mandala și colorați-o. Identificați figuri congruente și axe de simetrie - Fișa 3

Resurse descărcabile

Extra (studiu independent)

Teste (ASQ): test 1, test 2, test 3, test 4;
Mathigon: lecția 1

Autori

Liliana Olărașu, Mihaela Ionescu

Categorii

Clasa a V-a, Elemente de geometrie

Material realizat sub licență Creative Commons 4.0 CC BY-NC-SA Atribuire-Necomercial-Partajare în Condiții Identice (puteți folosi materialul gratuit cu menționarea sursei)

Echipa Aspire Teachers