Coperta ghid Aspire Talks

Desfășurare: CDȘ (opțional integrat), suport pentru consiliere/dirigenție, profesorilor de științe socio-umane, de limba și literatura română, de limbi străine
Abilități principale: vorbire în public, autodeterminare, feedback, lucru în echipă, storytelling, organizare de eveniment
Descarcă programa școlară

Programul pentru gimnaziu scoate elevii din bancă, îi ajută să lucreze în echipă, pregătindu-i să-și ofere feedback unii altora și să vorbească despre cea mai bună versiune a școlii lor, despre calitățile și pasiunile lor. Este o călătorie complexă, în care elevii exersează competențe valoroase pentru orice viitor profesionist și lucrează în echipe la un proiect cu miză reală - organizarea unui eveniment cu invitați Aspire Talks.

Resursele oferite gratuit cuprind: ghidul profesorului cu descrierea celor 21 de lecții organizate în 3 unități de învățare care pot fi implementate pe parcursul unui an școlar, împreună cu materiale gata de folosit la clasă (fișe de lucru, postere, cartonașe cu personaje etc.).

Bazat pe o analiză de nevoi adunate de la profesori și elevii lor și pe un proces de pilotare a conținutului cu zece profesori și 300 de elevi în 2019, Aspire Talks vine în sprijinul profesorilor diriginți, al consilierilor și al profesorilor de științe socio-umane din primele clase gimnaziale care își conștientizează rolul de a forma oameni autonomi, competenți și încrezători în sine, capabili să vorbească în public, să colaboreze cu cei din jur și să depășească obstacolele în proiectele în care se implică.

foto: bianca sădeanu

foto: bianca sădeanu

Descoperă aici ce au învățat elevii la opționalul Aspire Talks după un semestru.

„Noi încă suntem în faza în care la română se învață comentariul pe de rost, fără să extrapolăm la lumea reală ce învățăm la școală. Opționalul oferă încrederea necesară pentru a-ți dezvolta propria persoană.” (Bianca Sădeanu, Școala Gimnazială „Ion Luca Caragiale” din Sibiu).

„Aș fi luat-o razna fără ora de opțional. O folosesc și pentru a le citi descrierile pe care și le fac ei singuri, sau aflăm cum îi văd ceilalți. Ar fi fost greu fără astfel de momente profunde. Aș fi crezut că îmi irosesc energia, timpul, meseria. Îi aud cum se descriu, cum discută, merită efortul pentru că văd un progres de la o oră la alta.” (Georgiana Moldoveanu, Colegiul Național „Nicolae Grigorescu” din Câmpina).

„În experiența mea, au fost profi care și-au pus amprenta asupra mea. Asta îmi doresc să le rămână copiilor în urma orelor mele, niște flashback-uri, în care s-au simțit în siguranță la școală atunci când au vorbit despre ei înșiși: asocierea cu dezvoltarea încrederii în forțele proprii.” (Laura Secoșan, Școala Gimnazială „Anișoara Odeanu” din Lugoj).

Descoperiți și programul pentru ciclul primar Călătorie în lumea emoțiilor.

Programul prezentat de profesori în Caravana Aspire Teachers 2021

Programul - de la idee la rezultat

Proiecția conținutului a început din ianuarie 2019, cu clarificarea nevoilor, apoi un bootcamp. Aici 30 de participanți (profesori selectați dintre alumnii Academiilor Aspire Teachers, specialiști în psihologie și design de curriculum) au lucrat împreună, pornind de la competențele specifice și evaluarea finală până la proiectarea pașilor de învățare și designul activităților.

Au urmat testarea unor lecții la clasă și rescrierea, rafinarea și ilustrarea variantelor gata de pilotare, care includ ghidul pentru profesori și anexele (fișe de lucru, cartonașe, postere).

Pilotarea a înseamnat, pregătirea profesorilor prin training inițial, pre- și post-teste de măsurare a progresului elevilor timp de un semestru. Analiza rezultatelor și feedback-ul profesorilor înscriși în pilotare au informat rezultatul final, care cuprinde cele mai bune practici din clasă.

Sponsor principal

Logo OMV Petrom
 

Contributori

Suntem recunoscători tuturor consultanților și profesorilor care s-au implicat în crearea și testarea conținutului:

  • Ramona Buzgar, psiholog, lector dr. asociat la Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației, Universitatea Babeș-Bolyai; lector dr. la Universitatea de Ştiințe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj- Napoca (Departamentul de Pregătire a Personalului Didactic),

  • Profesorii Irina Constantinescu și Nick Munteanu (găzduire traininguri inițiale), Ana Elena Marian, Ana Ungureanu, Antoaneta Luchian, Bogdan Rațiu, Carmina Vakulovski, Claudia Badiu, Costinela Cigăran, Daniel-Alex Milencovici, Elena Matetovici, Liliana Olărașu, Marius Lobază și Simona Gavrilă (proiectare conținut),

  • Ana-Maria Toniță, Măriuca Morariu (organizare și editare),

  • Gina Apolzan (colaborare editare și grafică),

  • Victor Dumitrache (facillitare proces dezvoltare curriculum),

  • Georgiana Nenciu (logistică și comunicare),

  • Ina Curic (referent management conflicte),

  • Oana Moșoiu, Lector universitar în Științele Educației – Facultatea de Psihologie și Științele Educației la UB București (feedback),

  • Posie Wood, Director de Curriculum la LearnZillion, Alumnă Teach for America (proiectare inițială),

  • Ramona Richițeanu, Lector universitar, Departamentul pentru Pregătirea Personalului Didactic ASE București (feedback),

  • Cătălin Stoica, Coach John Maxwell, producător radio „Academia de bine” (facilitator bootcamp),

  • Bogdan Moga, grafică și design.

Descoperiți și programul pentru ciclul primar Călătorie în lumea emoțiilor.

Întrebări și răspunsuri

Pot folosi părți din material în orele mele?
Da. Materialele sunt disponibile mai sus, sub licență care permite descărcarea și folosirea gratuită, cu menționarea sursei și fără drept de comercializare.

Cum procedez dacă vreau materialele tipărite?
Puteți face o comandă trimițând la adresa editurii, libraria@ubbcluj.ro un mesaj în care să specificați datele de contact, adresa de livrare și numărul de exemplare pe care îl doriți din fiecare titlu. Pentru programul de primar, un kit cuprinde ghidul învățătorului și 6 puzzle-uri cu emoții.

Ce trebuie să fac pentru a alege acest program (Curriculum la decizia școlii) la clasă?
După consultarea cu elevii și părinții, aveți nevoie de acceptul conducerii școlii și pentru aprobare de la inspectorat, găsiți programa școlară și toate materialele gata de descărcat mai sus. În funcție de județ, fiecare inspectorat are un formular de avizare a opționalului propus de școală, pe care trebuie să îl completați pentru a primi avizul. Vă puteți folosi de justificarea și detaliile cuprinse în prezentarea materialului (programa școlară). De obicei, acest demers se încheie la finalul anului școlar precedent.

Conținutul acoperă întreg anul școlar?
Dacă parcurgeți ghidul, veți descoperi că cele 21 de lecții cuprind activități care se întind dincolo de 50 de minute și sugestii de extindere, astfel încât să puteți adapta materialul la nevoile clasei și să acoperiți tot anul școlar.

Ce primesc de la Aspire Teachers? 

  • Acces gratuit online la ghidul profesorului și toate materialele gata de folosit la clasă;

  • Pregătire pentru implementarea programului (online asincron și sincron);

  • Accesul gratuit la grupul de Facebook de împărtășire și sprijin a experiențelor la clasă;

  • Oportunitatea de a aplica metode pedagogice moderne pentru a forma abilitățile viitorului de la cele mai mici vârste, într-un mod interactiv, plăcut și de impact pentru elevi;

  • Certificatul digital de implementare a opționalului din partea Aspire Teachers, în urma parcurgerii activităților.

Costuri
Resursele digitale sunt oferite gratuit. În 2020, 100 de profesori care au adoptat programul ca opțional, au primit kit-urile în format fizic, cu ajutorul sponsorului OMV Petrom. Începând cu anul școlar 2021-2022, dacă doriți materialele fizice, puteți face o comandă direct la editură, trimițând către adresa libraria@ubbcluj.ro un mesaj în care să specificați datele de contact, adresa de livrare și numărul de exemplare pe care îl doriți din fiecare titlu.

Curs de pregătire
Participanții care au adoptat programele la clasă vor fi invitați la sesiunea de training online din toamnă. Pe parcursul anului, toți participanții țin legătura cu organizatorii pe email și prin grupul de sprijin intern de pe Facebook, unde pot găsi sugestii de adaptare, idei și răspunsuri la orice întrebări legate de tema opționalului.