Inițiativa Aspire a apărut în 2011, iar academiile de vară pentru liceeni și studenți continuă în fiecare vară, sub umbrela organizației Aspire for Education. Inițiativa Aspire Academy își propune să descopere, să dezvolte și să conecteze lideri din regiune, oferindu-le sesiuni cu profesori de la Harvard, Stanford și alte universități de renume din America, combinate cu workshop-uri ținute de manageri și antreprenori de top. Proiectul a luat naștere în 2011 și adună în comunitate peste 1000 de alumni din 30 de țări.

Aspire for Teachers a început în 2016, fiind fondată de Alexandra Copos de Prada, Ana Maria Toniță și Ruxandra Manea. Timp de o săptămână, profesorii selectați au participat la sesiuni și ateliere practice pe diferite teme de pedagogie modernă, precum Project-based learning, metode de a face gândirea vizibilă, strategii de învățare vizibilă, proiecte de dezvoltare socio-emoțională, Inquiry-based learning și altele. Profesorii au urmat cursuri de dezvoltare personală, activități de teambuilding și și-au împărtășit experiența alături de colegi motivați, speakeri și specialiști în educație.

Ca urmare a participării la Academie, cadrele didactice au intrat în comunitatea Aspire for Teachers, având acces la module online pe teme de dezvoltare personală, pedagogie și curriculum, ateliere și evenimente de reconectare și schimb de bune practici.

Procesul de recrutare a fost foarte selectiv, favorizând profesorii dedicați și motivați să facă o schimbare în comunitățile lor. Pe lângă formularul de înscriere, participanții au trecut și de un interviu cu membrii Board-ului Aspire Teachers și ai echipei de selecție formată din alumni Aspire.

Participanții demonstrează leadership în comunitățile lor, inspiră elevi, colegi și părinți prin inițiative proprii și prin dorință de implicare în comunitate și arată dorință de a se implica mai departe în comunitatea Aspire Teachers prin organizare de activități educaționale și învățare continuă. Aceștia au devenit ambasadorii comunității Aspire Teachers.

Programul a fost oferit gratuit (participanții și-au acoperit doar costul transportului până în Poiana Brașov) și a vizat învățătorii și profesorii de gimnaziu din școlile publice din țoată tara, care își construiesc întreaga activitate astfel încât să formeze tineri motivați, conștienți de potențialul lor, pregătiți pentru provocările secolului XXI.