Academia Aspire for Teachers 2016

Între 28 august și 2 septembrie2016 a avut loc prima ediție a Academiei Aspire Teachers, la Poiana Brașov. Am conectat prima generație de profesori-lider din România, dornici să contribuie la îmbunătățirea educației din școli.

Pe parcursul celor cinci zile, cei 40 de participanți selectați din toată țara din sute de candidați au avut șansa să învețe de la pedagogi remarcabili din România și America despre valori, tehnici de predare, evaluare și motivare a elevilor și despre metodele eficiente de dezvoltare personală a tinerilor.

Cei patru piloni ai programului au fost:

  1. Educația bazată pe valori: „Templul lui Knecht" și axiomatica valorilor în educație.

  2. Competențe critice și nevoi educaționale relevante pentru secolul XXI.

  3. Cele mai relevante strategii didactice aplicate astăzi cu succes de către educatori de valoare români și americani.

  4. Schimb de bune practici: sesiuni demo interactive prezentate de participanți cu accent pe obiective, structură, conținut și resurse.


Traineri și speakeri, Academia Aspire Teachers 2016

Marian Staș - Profesor de matematică și absolvent MPP “John F. Kennedy School of Government”, Harvard

Marian Staș este președintele asociației Clubul “Liderii mileniului trei” și profesor în cadrul școlii de vară a Universității Harvard. El este președintele asociației Clubul „Liderii mileniului trei” și o voce cunoscută în mediul educațional din România. La prima Academie Aspire Teachers, Marian a discutat despre sistemul de educație construit în jurul valorilor. Participanții au aplicat testul de personalitate Life Style Inventory, descoperindu-și stilurile și valorile individuale. Au urmărit apoi două modele de educație bazate pe punerea în practică a valorilor descoperite - Templul lui Knecht si King’s Speech. 

Alexandra Anton - Fondator Yuppy Koti Centre, Ploiești

Profesoară de engleză la bază, Alexandra Anton este absolventa unui master în sisteme educaționale la Universitatea Turku din Finlanda. Această experiență i-a dat ideea și impulsul creării unei școli finlandeze în România. Așa a luat naștere centrul Yuppy Koti de la Ploiești, unde copiii cu vârste cuprinse între 3 și 12 ani sunt educați urmând principiile educației nordice.

La Academia Aspire Teachers, Alexandra a discutat despre dificultatea schimbării mentalităților, antrenându-i pe profesori într-un exercițiu practic de auto-descoperire și conștientizare a propriilor credințe. Ea a vorbit despre miturile și realitățile educației finlandeze și despre modalitățile de adaptare a bunelor practici din acest sistem la realitățile sociale românești.

 

Dorina Gîrbovan - Profesor, Transylvania College

Dorina Gîrbovan este profesor la Transylvania College și are un master în fizică de la Universitatea Babeș Bolyai, Cluj, un master în chimie de la University of Colorado, SUA, un master în fizică de la Denver University, SUA și un doctorat în fizică de la Universitatea Babeș Bolyai. După ce a predat patru ani în SUA la aceste universități și patru ani în Canada, Dorina s-a decis să se întoarcă în Romania unde își continuă cariera în educație.

Dorina le-a vorbit participanților despre învățarea bazată pe cercetare, menită să îi scoață pe copii din zona de confort și să îi provoace să își atingă potențialul individual. A prezentat o serie de metode prin care elevii pot învața într-un mod inedit concepte de bază din domeniul științelor.

Mihaela Romaniuc - Profesor, Transylvania College

Mihaela și-a început cariera de profesor de limba engleză în anul 2000, când a absolvit Facultatea de Litere a Universității din Oradea. De atunci a predat atât la școli de stat, cât și la Transylvania College, între anii 2003-2009 și din 2014 până în prezent.


Iulia Bratfalean-Igna - Profesor, Transylvania College

Iulia a absolvit Facultatea de Matematică și Cursurile de Specializare Postuniversitara în Informatică în cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj Napoca. În ultimii 13 ani și-a desfășurat activitatea didactică în cadrul Transylvania College, unde s-a implicat în dezvoltarea unor programe academice și extracurriculare de impact. La academie a vorbit despre rolul și exersarea abilităților de gândire critică și rezolvare a problemelor 

Simina Bejenaru - Profesor, Transylvania College

Simina face parte din echipa Transylvania College înca din anul 2000. Și-a îmbunătățit stilul de predare interacționând cu specialiști din țară și din străinatate, studiind abordările moderne din domeniul educației și adaptând și generând strategii potrivite elevilor săi.

Sesiunea ei s-a axat pe împărtășirea de bune practici pentru învățători și pe tehnici moderne de predare-învățare-evaluare în ciclul primar.

Andrew Wheatley - Instructional Technology Facilitator, Sycamore Community Schools

Andrew este pasionat de reforma educațională și este un facilitator pedagogic pentru Sycamore Schools în Cincinnati, axat pe modalități inovative de integrare a tehnologiei în educație. După ce a predat istorie timp de 8 ani, s-a specializat în pedagogie, petrecând doi ani ca și consultant educațional.

 

Doug Mader - Director, Sycamore High School

Doug Mader este directorul liceului Sycamore din Cincinnati, unde se axează pe introducerea tehnologiei în educație și personalizarea programelor pe nevoile fiecărui student. Doug a reușit să aducă doua licee mari neperformante în topul primelor 150 licee din America, din peste 21.000.

Participanții Aspire Teachers au discutat alături de Doug și Andrew competențele relevante pentru 2.020 pe care elevii vor trebui să și le formeze, precum: gândirea creativă, inteligența emoțională, gândirea critică sau managementul oamenilor. Ultima parte a sesiunii s-a axat pe conceptul de „învățare vizibilă”, potrivit căruia profesorii și elevii trebuie să știe constant din ce punct pornesc în ceea ce privește cunoștințele, unde își propun să ajungă și care sunt modalitățile de a atinge acele obiective.


Mihaela Feodorof - Fondator Yourway

Mihaela este consilier în carieră și are în spate o bogată experiență în domeniul resurselor umane. În anul 2009 ea a renunțat la postul de Director Resurse Umane la BRD pentru a se dedica pasiunii sale, antreprenoriatul. A pus temeliile Yourway - o organizație care are ca scop identificarea și dezvoltarea potențialului copiilor. Mihaela consiliază și colaborează frecvent cu ONG-uri, fiind implicată în schimbarea sistemului educațional din România.

La Aspire Teachers, Mihaela a susținut o sesiune despre relația copil-părinte-profesor. Participanții au discutat despre importanța dezvoltării individualității copiilor, prin identificarea și cultivarea nevoilor și intereselor acestora. Astfel, educația poate fi armonizată cu temperamentul elevului, pentru ca acesta să își atingă potențialul maxim, pe baza unei relații sănătoase părinte-profesor-elevi care cultivă empatia, acceptarea și suportul.


Florina Silivestru - Profesoară, Școala Montessori București

Florina și-a început formarea în Liceul Pedagogic din Slobozia (2005), după care a continuat cu Facultatea de Istorie din Constanța (2008) și cu Masterul în Politica Mondială (2011). După facultate, Florina s-a întors la profesia de educator și a căutat cu perseverență copilul fericit în drumul lui prin scoală. L-a găsit în educația Montessori. Drept urmare, a urmat cursul AMI de formare că învățător Montessori la Montessori Institute of North Texas. A absolvit acest curs în vara anului 2013.

 
Ana Maria Brezniceanu - Fondator, Școala Montessori în Romania

Ana este membru fondator al Montessori School of Bucharest, director administrativ și responsabil de catedra de limbi străine. Din 2014, Ana colaborează că trainer cu profesorii de la Teach for Romania. Studiile doctorale la Ontario Institute for Studies in Education, Canada, i-au confirmat vocația de coordonator de proiecte educative și au introdus-o în sfera educației Montessori.

Alături de Florina Silivestru, s-a alăturat demersului Aspire pentru a prezenta bunele practici din educația Montessori, dar și pregătirea contextului benefic pentru dezvoltarea copilului. Participanții au aflat despre caracteristicile copilului la diferite vârste, despre învățare, importanta mediului și a echilibrului între libertatea oferita copilului și gradul său de responsabilitate.

Echipa Aspire Teachers